Om norsk i skole og arbeidsliv

arbeidsplassen1

Norsk språk er nøkkelen til Norge. Vi har hørt dette mange ganger, og vi nikker gjerne bekreftende hver gang vi hører det. Selvfølgelig er norsk språk viktig når vi skal bo og jobbe i Norge. Selv om denne påstanden er selvfølgelig, varierer det i hvor stor grad vi følger opp utsagnet med handling. Å lære språk er ikke noe som bare skjer av seg selv. Vi må aktivt gå inn for å bli flinkere til å kommunisere på et nytt språk. Det er få som betviler at norskopplæring er et samfunnsoppdrag, men hva innbærer det for arbeidslivet? Også arbeidsgivere som i stor grad henter inn utenlandsk arbeidsplass, må være bevisste på hvilken betydning norskkunnskaper har for bedriftens virksomhet. Det er viktig at vi får en større bevissthet rundt hvor viktig norsk språk er for et velfungerende arbeidsliv.

Et internasjonalt arbeidsliv

Arbeidslivet har blitt mer internasjonalt. Av og til gjør dette at vi undervurderer viktigheten av å kunne norsk på arbeidsplassen. Vi har lett for å likestille et internasjonalt arbeidsliv med kommunikasjon på engelsk. Engelsk er et viktig lingua franca, men det kan ikke erstatte norsk når vi bor og jobber i Norge. I dag har ikke arbeidsinnvandrere fra EØS-området hverken rett eller plikt til gratis norskopplæring. Dette betyr at det i stor grad blir opptil den enkelte hvor gode norskkunnskaper hen oppnår. Men er det greit? Er dette enn god løsning for norsk arbeidsliv? Vi må huske at å være arbeidstaker i Norge omfatter mer enn kun arbeidsoppgavene på jobben. Om vi glemmer de kulturelle rammene, står vi i fare for å isolere arbeidstakere, enten som små grupper innen for fellesskapet, eller som individer som lett blir stående utenfor felleskapet i mange sammenhenger.

Negative ringvirkninger på arbeidsplassen

Når arbeidstakere mangler norskkunnskaper påvirker dette ikke bare den enkelte arbeidstakeren, men også kolleger og arbeidsgiver. Sviktende norskkunnskaper hindrer god kommunikasjon, og kan føre til at arbeidsmiljøet blir skadelidende. I en Fafo-rapport fra 2020 har man funnet at språkproblemer  kan ha negative konsekvenser for arbeidsplassen. Det kan hindre arbeidstakeren fra å ha utfyllende kunnskap om sine rettigheter i norsk arbeidsliv, og lønns- og arbeidsvilkår. I tillegg vil sviktende norskkunnskaper være til hinder for godt samarbeid, produktivitet og forholdet til kunder og brukere.  Det blir særdeles kritisk når sviktende norskkunnskaper kan bli en trussel for helse, miljø og sikkerhet. I den ytterste konsekvens kan dette føre til sykdom og ulykker.

Nøkkelen til Norge

Ingen bestrider at norsk språk er nøkkelen til Norge, men noen ganger velger vi å ignorere hvor viktig norsk språk er i norsk arbeidsliv. Mange likestiller et internasjonalt arbeidsliv med engelsk som arbeidsspråk. Da velger man ikke å se hele bildet. Så lenge arbeidsplassen er en del av det norske samfunnet, må kunnskaper norsk språk bli tatt på alvor. Det er viktig at norskferdigheter verdsettes, og når det ikke stilles krav til norskkunnskaper hos arbeidsinnvandrere, må den enkelte bedrift tilrettelegge for norskopplæring som tilfredsstiller behovene til bedriften, både på individnivå og som en samlet enhet.




0 kommentarer

Det er ingen kommentarer ennå. Bli den første til å legge igjen en kommentar!

Legg igjen en kommentar